Wednesday, December 23, 2009

Pesanan Bumi kepada Manusia

Berkata Anas Bin Malik r. a;

Sesungguhnya setiap hari bumi menyeru kepada manusia dengan sepuluh perkara.

1. Wahai anak Adam! Berjalanlah di atas perutku, tetapi ingatlah! Engkau akan dimasukkan ke dalamnya kelak.

2. Engkau melakukan maksiat di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan diazab di dalam perutku.

3. Engkau ketawa di atas perutku, tetapi ingatlah! Engkau akan menangis di dalam perutku.

4. Engkau bergembira di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan kecewa di dalam perutku.

5. Engkau mengumpul harta di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan menyesal di dalam perutku.

6. Engkau makan benda yang haram di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan dimakan oleh ulat di dalam perutku

7. Engkau angkuh di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan dihina di dalam perutku.

8. Engkau berlari dengan riang di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan jatuh di dalam perutku dalam keadaan dukacita.

9. Engkau hidup di dunia bersiramkan cahaya matahari, bulan dan bintang di belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan tinggal dalam kegelapan di dalam perutku.

10. Engkau hidup di atas belakangku beramai-ramai, tetapi ingatlah! Engkau akan keseorangan di dalam perutku.

Tuesday, December 8, 2009

Sexy...






raizo @ rain

he body very sexy, (like somebody body, kononnya, hahaha)
handsome,cute..
i like him after watch ninja assassin

Sunday, December 6, 2009

note to god


video

charise pengpenco, 17 years old

~ suara yg mengagumkan ~
~ very2 touching ~
~ laayaaann ~

Because you loved me


video

charise duet with celine deon

Kejadian

fikiran meracau2
badanku merana
jiwaku terseksa
emosiku kacau bilau
sentiasa terbayang2 akannya

melihatnya terasa begitu mencemaskn
berdekatan dgnnya terasa dadaku berdegup kencang
terpikir akannya membuat keadaan tak tentu hala
tidur malamku terganggu gara-garanya..
arghhh....

AKU FOBIA.....

TIDAAAKKKKK..... AKU GERUN MELIHAT "HOT WATER"



terpalit pengalaman akibatnya..

Thursday, November 19, 2009

D.O.A Activities



Discover Outdoor Adventure (D.O.A)




Ketika Cinta Bertasbih

Bertuturlah cinta mengucap satu nama
Seindah goresan sabda-Mu dalam kitab ku
Cinta yang bertasbih mengutus hati ini
Ku sandarkan hidup ku mati ku pada-Mu

Bisikkan doaku dalam butiran tasbih
Ku panjatkan pintaku pada Maha Cinta
Sudah diubun-ubun cinta mengusik rasa
Tak bisa ku paksa walau hatiku menjerit

Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta

Monday, November 16, 2009

waaa bisingnya....

sakitnya telinga ni..bising betul.....huk3..nape?sbb dh lama tak balik rumah dh tak biasa..lumrah hidup kalau ddk kt pusat latihan ni.pagi2 dh dengar org kawad,pastu dgr plak org training menembak dr pagi ke ptg..huwawarghh bisingnya..petang2 skit dgr org training pancaragam..semua ni dr kecik dh dengar tp bila lama ddk kt shah alam bile blk umh rasa tension je dgr semua2 tu.org kata tak serasi lg..2 3 hari nti ok la..skg ni tambah plak dgr construction sblh umh...bising2..


.
nk tido pun susah...

Tamat...

15 nov 2009 berakhirnya final exam diella.last paper subject computer..emm sem ni agak berat dan sukar final examnya..bkn diella sorng yg ckp mcm tu tp kebayakkan classmate diella pun rasa mcm tu..rasanya xde satu paper pun yg diella tak merungut susah..bila mengadu dgn mak, "tu la tak belajar la tu,kalau belajar mesti tak susah.." emm aku plak yg kena blk,padan muka..btl la kot ckp mak,yela stdy last minit mmg la ssh.cuba awal2 sem dh start stdy.setiap sem baru berazam mcm tu tp tinggal azam je la..pape pun dh bt yg terbaik tunggu je la..hope ok.selesai final exam maka tamat la episod suka duka diella untuk semester 3 bersama2 classmate yg giler2..next sem mulakan episod baru..episod baru yg mungkin lebih byk cabarannya..cuti sem kali ni agak singkat yela sem ni byk sgt cutinya..yeaaa cuti blh bgun lambat..hehe.tp xla lmbt sgt sbb kena gi training menembak kt subang dan rasanya ada centralize training utk sukma...huhu coach dah mengamuk sbb lama tak gi training..next sem msti busy sangat2 sbb ada sukma.blaja lg,training lg,aktiviti class lg..wawawa dh nmpk cabarannya...pape pun kena enjoy dgn setiap yg dilakukan barula setiap detik yg berlalu terasa berharga..

Monday, October 26, 2009

Demam oh demam




demam final exam telah bermula.28 oct 2009 - 15 nov 2009 demam exam akn melanda student2 ipt khasnya UiTM..emmm perasaan takut,neves, dan macam2 lg melanda diriku..huwaaaarghh EXAM..............semoga aku dipermudahkan untuk melalui exam kali ni..kawan2 gud luck n sama2 la kita berjaya ke puncak menara gading..

p/s : doakan kejayaan diella dan juga rakan2...amin.

Sunday, October 18, 2009

Terima kasih semua....

syukur alhamdulilah..setel sudah rumah terbuka aidilfitri keluarga diella kali ni..emm tahun ni ramainya la kawan2 abah n mak.smpai xterlayan.maaf ye..sebab dorng serbu satu masa yg sama..pukul 2-5 ptg sangat2 la padat teratak en hamid.tempat diella pun hanya lah didapur sepanjang masa smpaikan nk potong pulut terpotong jari sendiri..huk3..sakitnya la...lepas cedera dpt la rehat kejap 10 minit pastu smbung blk...kan best kalau adik bradik perempuan ramai dpt tlg..emmm dh takdirkan...tp yg penting diella happy sbb dpt jumpa ramai org..kawan2 diella pun xkurangnya ramai..tq ye kawan2 PERLU dr shah alam sanggup turun.tq so much..diella syg korng semua.tp sorry xdpt layan bz kt dapur..penutup tirai utk kawan2 diella, a.mus dan pasangan (comey partner a.mus) hehe, n ustat dan pasangannya angah..yg dtg last2 ni dpt la mkn sup tulang dengan nasi..hidangan special utk family sebenarnya tp dh ada lebih dpt la dorng rasa..lebih kurang pukul 10.30 berakhirlah rumah terbuka diella.dan org terakhir yg blk sudah tentu blogger perjalanan..tq tlg cuci periuk..hehe :) orait pape pun sungguh meriah hari ni.tq to all..k nk tito sok pagi2 kena blk shah alam....

Friday, October 16, 2009

perutusan kayangan

anda semua yang mengenali diella @ siti fadhilah bt abdul hamid, dijemput hadir ke rumah terbuka family diella di pulapol jln semarak kl..bila?? 18 octbr 2009 (ahad) dari jam 2.30 ptg smpai la ke mlm or smpai selagi makanan masih ada..huhu..dtg ye.bwk la skali pasangan, family or sesiapa la yg nak dtg..insyAllah anda semua akn dilayan..luangkan la sikit masa je..
sekian perutusan dari kayangan... (",).......

Thursday, October 15, 2009

Flying without wing....

bestnya klau dpt terbang dilangit bebas bak seekor burung..bebas tanpa memikirkan apa2..hehehe berangan yang bukan2..tp bila pikir2 blk takut gak terbang mcm burung ni.silap hari bulan jatuh menyembah bumi,pelepek....xpasal2 penyek..8 octbr lepas diella dan D.O.A team telah berjaya melakukan aktiviti skyventure dan juga menutup tirai kelas praktical utk subjek outdoor sem ni..best ooo bt aktiviti ni rasa mcm nk bt lagi..xkesah lah mahal pun.janji best.tp lepas terbang bak burung patah sayap sebab xstabil da mula la rasa sakit2 badan..segala muscle2 ni adoiyai...sakitnya...tapi xpe yg penting tambah lagi pengalaman rekreasiku.klau org ckp2 pasal skyventure blhla diella bercerita pengalaman diella...enjoy......

Team cuci KLCC..hehe


Sebelum beraksi


gayat..terbang tinggi didalam tunnel


peace!!control muka beb..


yeah!! aku terbang sendirian


diella @ skydiver

Lama dah..

hacuummm...gatal lak hidung ni sebab dah byk sgt sawang kat blog W.W.K ni.huhu..nasib baik jumpa jalan betul klau tak sesat di rumah sendiri.huhu..senyap je blog W.W.K semenjak dua menjak ni..bukan apa penyakit malas telah melanda diri ini..bukannya xde masa tapi ntah la..mcm ada bnda je yang menghalang diri ni nak menulis dlm blog ni..tp klau bab2 bc blog org lain rajin la plak.boleh dikatakan setipa hari online..setelah berkurun lama ringan jugak tangan ni utk mengepost story yg best bg diella tp xtau la best bg org lain ke tak..pape pun ceria2 selalu.... (",)

Tuesday, July 21, 2009

Kejohanan Menembak Trofi Tun Tan Siew Sin

pada 15-19 julai 2009 yg lalu berlangsungnya kejohanan menembak trofi tun tan siew sin..sebenarnya xready nk msk competition ni sbb xcukup training bz gan study.yela bru msuk sem byk bnda nk kne setelkan..mula2 coach sruh msuk 2 event tp xready la.msuk 1 event je.so event air raifle 10m hari terakhir competition, 19 hb..dgn xcukup training hari ahad tu bersemangat la nk gi game.awal pagi dh smpai kt subang.mula2 gi tgk nama dulu tgk no bay.no 37..ada 1 detail je.so dgn semangat gi ambk senjata n prepare la nk tmbk.last2 dorng bg tau ada 2 detail...detail 1 bay no 1-31 detail 2 bay no 32-41..huwawawa pnt je siap2 last2 2nd detail..lama la nk tunggu..1st detail hbs kol 10.30a.m.jam bru kol 8 a.m.so jln2 la sekitar lapang sasar tu.nsib baik ada abg perjalanan teman..tq ya coz sudi teman...:)
dlm kol 10a.m dh start bt preparation.tepat kol 10.45 mula la tmbk.nervous nya la..yela 2nd detail ramai lak org tgk kt blkng..tp xpe abg perjalanan ada kt blkng...tp tgh2 tmbk pusing blkng abg perjalanan hilang..isyh geram btl...emm abis je tmbk tros gi mkn..mkn xhingat dunia.kenyang giler..last2 result kuar,alamak msuk final ker??dpt no 7 score 387.huwawa dh la dh mkn byk td.ptutnya xboleh mkn b4 tembak..nasib la labu..ksian abg perjalanan kne tunggu lama lg..berdebar2 nk tmbk final yela final 8org, 7 org bdk2 elit msn diella sorg bdk biasa.org lain semua canggih2 raifle n equipment dorng..abg perjalanan kata xpe awk tu underdog xyah nk presure2..bt biasa je..emmm masa nk tmbk jantung laju giler.berdebar2..bdn pn goyang.mcm mana la nk tmbk ni.org kt blkng ramai gler..tmbk je la...ni 2nd time diella dpt tmbk final..huhu xde la terer sgt..org lain byk kali dh msuk final..lepas tmbk 10 shoot legaa.....jeng3..resultnya...diella dr no 7 lompat naik no 4..huhu..bangga seketika..coach terus peluk cium.hehehe malu btl...
nxt week 29julai- 2ogos ada mini olimpik competition plak..syukur diella terpilih..so doakn kejayaan diella ye.harap2 ok la...jgn score trun dh..

to abg perjalanan thanks coz sudi teman diella ye..tau awk boring tgk game menembak ni kan tu yg hilang je..huhu...


Thursday, July 9, 2009

selamat hari tua..

8 julai 2009 genaplah 25 tahun...siapa??? bkn diella la tp abg perjalanan @ nur azlan shah bin adam..hehe dah tua..semoga awak dipjgkn umur and dimurahkan rezeki.jaga hadiah yg diberi baik2 ye...anyway umur dh tua ni jgn perangai mcm budak2 ye.
b happy birthday.... :)

Tuesday, July 7, 2009

scuba oh scuba.........



before terjun ke laut..huhu...


2nd group yg sempoi..

buddy ku yg sabar dgn karenah ku...


mubin sedaya upaya membawa ku ke dasar laut..


kt depan tu ada ikan nemo....huhu

syukur alhamdulilah akhirnya selamat diella n kawan2 join xtiviti scuba..pape pn thanks to all yg byk membantu diella.sapa2 yg dlm team scuba pulau kapas ni msti tau mcm mana diella before gi ke pulau kapas kn??so kepada yg byk membantu terima kasih byk2 terutama cik sue..hope after this kita leh gi sama2 leisure dive ye...

Thursday, June 11, 2009

penantian berakhir..

syukur alhamdulilah penantian diella lebih kurang sebulan lebih utk menantikn keputusan peperiksaan akhir utk semester 2 (first sem utk dgree) akhirnya berakhir juga.rasa penuh berdebar utk menantikan tanggal 11 jun 2009..result dijangka keluar 5.00 ptg.dlm pukul 6ptg dh try bukak tp hampa..result belom keluar lg..tunggu punya tunggu dlm pkul 8.30mlm chck lg skali pn xkuar.emmm bt org brtmbh2 berdebar..jeng3...dlm pukul 9.00mlm kuar sekejap dgn buah hati ku sayang.huhu..gi cri chrgr hp.chrgr rosak...dlm dok2 tgh cri kdai hp kt area pusat bndr kl tiba2 mmbr baik aku yana aka cik yan call tnya dh chck result blom..hahaha takutnya masa tu smpai xterkata..cik yan bg tau 4org mmbr class diella kira geng kitaorg la dpt DL siap ada sorng dpt 3.9,lbh,3.8lbh..hahaha ini membuatkn diella bertambah2 cuak n risau..xtentu arah dibuatnya..puas abg Perjalanan memujuk ku supaya bersabar..keh3..msti klakar muka time tu..dh setel bli chrgr n gi mkn yana call bg tau result dia.dia pn dpt DL.(tahniah na).haha mkin ramai yg DL..hati makin x sedap, result diella mcm mana plak..emm xpe2 sabar..blk je umh xsempat letak brg2 tros chck,laptop mmg dh on n website uitm mmg dh bkak tinggal msuk ic no n matrik kad no..satu persatu angka dimasukkn dan enter...jeng3....alhamdulilah...itulah perkataan pertama yg kuar dr mulutku..walaupn result diella x sebagus kawan2 diella yg lain, diella tetap happy..syukur.permulaan yg bgus utk dgree ni..smoga sem2 akn dtg lebih bagus.amin....terima kasih kepada lecturer2 diella yg telah mengajar diella..jasa kalian amat diella hargai..tq to En Pekan(reporting),En Ali(marketing),En Sadek(Hr),En Rahim(leisure),En Pitt(fitness),Miss Maizan(Pr),Madam Jamatul (S.Project)...terima kasih byk2..

diella awk kne berusaha lebih keras lg.jgn terlalu leka dgn kejayaan yg diperolehi..sentiasa beringat dan jgn sesekali lupa pada-Nya...sesungguhnya Dia maha berkuasa dan maha menetukan segala-galanya...

to all my frends congratulation..tq so much to all my frends coz always help n support me..luv u all.see next sem..

Wednesday, June 3, 2009

Hari Belia Peringkat negari Selangor

pada 29 mei yg lepas, selepas selesai convo diella perlu bergegas ke Kompleks Rakan Muda Daerah Klang utk program abseiling n flying fox.diella xtau kt mana KRM ni sbenarnya.tgk alamat kt internet kt Sementa Klang.laa bersebelahan dgn rumah diella yg kt Klang rupenya.rumah yg menjadi rumah persinggahan my family pada hujung minggu di Kg Perepat bersebelahan dgn Kg Sementa.
diella gerak ke tmpt tu mlm konvoi bersama mubin n hisyam.smpai je kt kt tmpt tu mubin bg kunci blk asrama perempuan.KRM tu agak besar tmptnya dan mcm baru je.puas cri mana asrama perempuan akhirnya jumpa.punyala jauh dr asrama laki.pastu satu yg xbest xde org lg yg ddk kt asrama tu.pintu utama pn masih berkunci lg.emm xde org smpai lg kot.takut la plak nk ddk sorng2 kt satu asrama tu.dh la tmpt tu agak pendalaman,kt ladang kelapa sawit.huhuhu takut...mubin menyuruh diella stay kt asrama laki.memandangkn lelaki dpt 2 blk tp mereka hanya menggunakan 1blk.1blk blh memuatkn 6 org.mubin,lah,faiz,sofwan,izhar,hisyam n syuk ddk blk no 2 manakala diella ddk blk no 6.takut jgk nk ddk asrama laki tu sbb blk2 lain dh ada org ddk.so msuk je blk tu dh xkuar2.smpai nk g toilet pn takut.
sblm tdo mubin ada bt perbincngan n pembahagian tugas utk keesokkan hari.flying fox sudah disetting cuma belum ditegangkn lagi tali.diella menyuruh mubin setelkn semua keje mlm tu gak tp mubin ckp kta bt esok pg je.diella hanya mengikut arahan.sbb sblm ni klau ada pgrm flyfing fox mlm tu jgk kitaorg akn tegangkn tali tu takut esok pg xsempat.setel prbincangan masing2 tdo.dlm pukul 1pagi,abg lan aka perjalanan smpai.dia dr msn sbb ada kem athlete.smpai je dia memberi cadangan supaya kita setelkn utk tegangkn tali mlm tu jgk.mubin setuju dia kejutkn yg lain.tp yg ada hanya,faiz,hisyam,lah n mubin yg lg 3 blk umh utk mengambil brg.
dgn kami seramai 6 org lagi 2 abg lan n sy sendri ktaorg tarik tali.jam menunjukkan pukul 2 pg.huhu sejuknya..kami ber6 xcukup kuat utk tarik.6org yg bdn masing2 halus2.hehehe..abg lan pn meringgankn mulut utk meminta tlg org yg masih belum tdo n berlegar2 kt kawasan tu.nasib badan la ye..lebih kurang seramai 8 ke 10 org lg yg tlg tarik.tp bdk2 kecik semua.bdk2 skolah yg menjadi sukarela rakan muda.tarik punya tarik smpai la pukul 6pagi.semasa menarik tali tu mubin mendpt idea.dia mencari bnda yg boleh digunakan utk menarik tali dgn lebih mudah.akhirnya dia jumpa batang besi utk penyakut baju dlm almari baju kt asrama laki.abis semua almari baju xde besi utk menggantung baju.cara ni amat berkesan.batang besi tu diikat dgn tali n kitaorg just tarik besi tu.sekali tarik tali tegang byk.tp batang2 besi tu bengkok selepas ditarik berulang kali.tp xpe tali dh tegang.huhu.tangan pn xsakit tarik mcm tu. emm semua mata dh mengantuk.sblm tdo 2org bt try run.hisyam n lah.alhamdulilah ok.tali cukup tegang.yg lain msuk tdo, abg lan terus bersiap2 utk blk ke msn utk majlis penutup kem athlete.dh la xtdo pastu pg tu kne jd m.c utk majlis pnutup.huhu..tahan je la..yg diella nk msuk blk asrama laki dh
segan sbb dh ramai laki yg msuk asrama tu.xde jalan lain tdo dlm kereta la jwbnya.takutnya....


semasa setting utk tegangkan tali

sedar2 dh bising,ramai org kt sekeliling.dgn muka xmalu bgun trus cri toilet utk membersihkan diri.huhu xmandi pn sbb xjmpe blk mandi.ala kata outdoor.keh3..cuci muka n gosok gigi.alamak
dh pukul 7.45am bdk laki xbgn laki.puas call mubin,xangkat plak.mcm mana nk kejut dorng lg ni..nasib baik sofwan smpai,dia la yg tlg kejutkan.dlm pukul 8.15 ktaorg bergegas utk setting abseil plak.tepat pukul 9.10am dh ada org mula turun flying fox.utk hari pertama ni agak suram skit.xramai yg join xtiviti ni.ktaorg pn menunggu dgn pnuh keboringan.ptg blh tahan la,ada gak org yg naik.abg lan smpai ptg tu dlm kol 3.smpai je dia trus tdo seketika.xtiviti habis pada pukul 5 ptg dan bersambung keesokkn hari.



hisyam menarik tali menggunakan batang besi batang besi selepas menarik tali

mlm kedua tu dh blh tdo asrama perempuan sbb dh ramai org..esoknya 31 mei, hari yg agak memenatkan sbb ramai plak org naik hari tu.rupe2 nya smlm tu ramai yg xnaik sbb dorng ingat berbayar..huhu dorng pn satu bknnya nk bertanya..smpai pkul 4.45 ptg masih ramai org.tp bdk2 kecik la.bile kita dh stop ambik org mula la sorg2 dtg merayu2 nk naik.tp nk bt mcm mana kta terpaksa stop sbb nk bukak nti mengambil masa jgk.last sekali ada sorng bapa ni merayu supaya anknya dpt naik.2 org anknya yg masih kecik,seorg umur 6thn n sorg 7thn.bapa merayu dgn menyatakn dia dtg dr ampang n ank2 nya teringin sgt nk naik flying fox.ktaorg bg la peluang.jelas muka kanak2 tu gembira n xsbr nk naik.pukul 5.15 semua setel.dh boleh mula utk kemas2.utk pgrm kali ni flying fox je yg laku.abseil awal2 lg dh bungkus.dlm pukul 3lbh dh xde org nk bt xtiviti abseil.apa lg hisyam yg handle abseil pn bt keputusan utk dismantle semua brg2 abseil.xsmpai 20org la utk 2 hari tu yg turun abseil.semua teruja nk naik flying fox.selain 2 xtiviti ni terdpt byk lagi xtiviti lain di hari belia ni.spt pertandingan suffle,battle of the band,melukis graviti,futsal,bola jaring,pertandingan aerobic n mcm2 lg la.mmg meriah sepanjang 2harin tu.
semasa nk bukak flying fox kami menggunakan cara sama menggunakn batang besi tu utk menarik tali.alhamdulilah semua ok.dlm pkul 7mlm kami pn bergerak pulang n beramai2 mkn di food court sec7.mubin yg blanja.hehehe dia guna duit yg dpt utk pgrm tu..
tq to all yg panggil diella utk pgrm ni n tq gak kat mubin,hisyam,lah,sofwan,faiz,izhar,syuk n abg lan krn semua dpt bekerjasama dgn baik n kita enjoy dgn pgrm ni..hope we can work together again.tqvrm.....


mubin sempat pose.ni hari pertama xramai org turun

Monday, June 1, 2009

akhirnya..




syukur alhamdulilah pada 29 mei 2009 yg lalu adalah hari bersejarah dlm hidup diella..akhirnya berjaya juga diella mengengam segulung diploma.segala penat lelah,perit jerih belajar selama 3 tahun dan juga menghadapi pelbagai dugaan & rintangan semasa menuntut telah terbayar.pelbagai pahit manis kenangan dan pengalaman yg diella perolehi.terasa puas dan bangga bila kaki ini melangkah ke atas pentas DSB utk mengambil skrol.walaupun hanyalah diploma yg pada ketika ini terdapat ramai lg graduan yg mendapat diploma di luar sana diella tetap berbangga.insyAllah ini adalah langkah pemulaan yg baik utk diella terus berusaha utk mendapat yg lebih baik pada masa akn dtg.berbagai perasaan timbul pada hari tersebut, gembira, terharu,berbangga,rasa seram nk naik pentas dan mcm2 lagi.terasa begitu lama utk menunggu giliran diella.yela nama mula dr S,mmg la hujung2 gilirannya.diella adalah org yg ke 976 dr 991.betapa lamanya menunggu saat2 yg penuh mengembirakan tu.setelah hampir 4jam berada didlm DSB saat2 yg dinantikan tiba.diella keluar dr DSB sebagai seorang graduan pengajian sukan.sebaik saja keluar masing sibuk mencari keluarga termasuk la diella.sebaik je jumpa dgn mak n abah,mereka mengucapkan tahniah dan memberikan jambangan bear sebagai hadiah.diella menerima dgn penuh gembira.huhu terima kasih mak n abah.lepas tu mula la mencari ex-classmate masa diploma utk mengambil gmbr bersama2.tgh sibuk mencari kawan2,insan istimewa dm hidupku muncul dgn jambangan bunga besar.hehehe sukanya..mula2 ckp xblh dtg sbb ada kem pastu dia curi2 gak dtg.tq abg coz sudi dtg.diella terasa sgt gembira pd hari tu sbb dpt menyambut hari bersejarah bersama insan yg diella sayangi.selepas puas bergambar bersama classmate, semua beransur pulang.

mak abah diella dh buktikan diella boleh berjaya spt org lain walaupun bkn bidang yg mak n abah suka.insyallah diella akn terus berusaha utk menjadi yg lebih baik n berguna pada masa hadapan.maaf kerana tidak dapat mengikut pilihan mak n abah.inilah yg diella minat.doakan supaya diella berjaya dlm hidup dan akhirat kelak.(my parents nak diella meneruskan pengajian dlm bidang engineering or nursing)

p/s: kepada semua yg mengucapkn tahniah,terima kasih byk2 diella ucapkan..semoga kalian terus dirahmati oleh-Nya..





Friday, May 1, 2009

perjalanan




perjalanan...menuju kemana kah perjalanan ini???

Thursday, April 23, 2009

Dan Sebenarnya


video


oh bulan jangan layan diriku lagi

count down....

15 hari lg...............

Stress????

stress-breaksomething.jpg

Setiap hari, ada saja peristiwa yang menguji kesabaran dan menekan jiwa kita. Anak kita nakal, suami acuh tak acuh, isteri mengomel, teman kita menghina dan mengumpat, bisness tidak menguntungkan bahkan malah terancam bangkrup, pelajaran tak cemerlang, tidak lulus ujian dan lain-lain lagi. Begitulah nasib kita manusia. Sejauh mana pun kita cuba untuk mengelak dari perkara-perkara yang mengganggu ketenangan kita, hal-hal tadi tetap akan terjadi juga.

Sebagai makhluk yang diciptakan Tuhan, sedikit pun kita tidak ada kuasa untuk menolak ketentuan Tuhan. Kalau Tuhan ingin kita sakit, walau bagaimana pun kita cuba menjauhi penyakit, kita tetap akan jatuh sakit. Kalau Tuhan tidak mahu kita jadi kaya, walau bagaimana pun kita mengusahakan kekayaan, ia tidak akan dimiliki juga. Dan memang usaha manusia itu tidak dapat menentukan hasil akhir atau tidak memberi bekas sedikitpun .

Lantas, persiapan apa yang perlu kita buat untuk menghilangkan stress ketika menghadapi pelbagai bentuk nasib malang yang pasti menimpa kita? Dintaranya ialah:

1. Mengenal diri kita sebagai penerima nasib malang dan juga mengenal Tuhan sebagai pemberinya .

Kita harus kenal bahwa diri kita adalah hamba ciptaan yang sangat lemah dan tidak punya apa-apa. Malah dalam penciptaan diri kita sendiri, kita tidak ada campur tangan, tidak ada saham, sama sekali tidak keluar modal. Keputusan untuk mencipta diri kita pun semuanya ditentukan oleh Tuhan. Selain seluruh badan kita yang begitu unik dan kompleks ini, Tuhan jugalah yang memberi kita daya upaya, fikiran dan perasaan. Lantaran itu, apabila Tuhan timpakan sesuatu kesusahan ke atas diri kita, inilah peluang untuk kita sadar bahwa diri kita adalah hamba yang lemah dan tidak punya kuasa apa-apa . Mungkin selama ini kita sudah merasa berkuasa,merasa mampu dan merasa pandai dan, sehingga kita lupa untuk bergantung dan berharap kepada Tuhan.

2. Setiap takdir Tuhan ke atas kita, selain kekufuran, semuanya mengandung hikmah dan pelajaran .


Antaranya ialah:
a. Kalau Tuhan sekali-sekali menyakitkan kita, sudah tentu ada maksud yang baik dari Tuhan .
Antara maksud-maksud baik Tuhan ialah Dia ingin menghapuskan dosa kita, Dia ingin kita insaf di atas kelemahan diri kita, Dia ingin kita ingat-ingat kesalahan kita dan memperbaikinya serta bertaubat, Dia ingin kita merasakan penderitaan orang lain agar kita menjadi orang yang lebih prihatin dan simpati. Dia juga ingin kita lebih bergantung dan berharap kepada-Nya.

b. Kalau Tuhan sekali-sekali memiskinkan kita, tentu ada maksud pendidikan juga .
Mungkin Dia ingin kita mendapat pahala sabar karana miskin. Dia ingin kita merasakan penderitaan orang miskin. Dan tentunya Dia ingin kita meneliti kembali segala tindak-tanduk kita, apakah kita sudah melakukan suatu kesalahan dan kesilapan yang menyebabkan Tuhan tidak membantu kita.

c. Begitu juga apabila kita sekali-sekali dibuat terhina .
M
ungkin Tuhan ingin kita bertaubat karena kita pernah menghina atau menzalimi orang lain ataupun Dia ingin mengungkai rasa sombong yang bersarang di dalam hati kita. Atau Tuhan sengaja memberi kesusahan itu karena Dia ingin mengangkat darjat kita di sisi-Nya.

d. Apabila berhadapan dengan ujian, waktu itu akan terlihat jelas penyakit-penyakit hati yang masih bersarang di dalam hati kita, seperti sombong, pemarah, hasad dengki, dendam dan lain-lain lagi .
Penyakit hati ini mungkin tidak dapat kita rasakan atau tidak dapat kita kesan dalam suasana yang tenang dan nyaman, tetapi sifat jahat tadi akan terasa dan terlihat apabila hati kita tertekan. Penyakit-penyakit inilah yang membuat kita stress. Apabila sedang stress, barulah kita tahu siapa diri kita sebenarnya. Kalau sebelum ini nampak lemah lembut, bila stress kita bisa jadi marah-marah tak tentu arah. Kalau selama ini nampak sabar, tetapi bila stress kita dapat bertindak di luar batasan.

Pendek kata, segala sesuatu yang ditimpakan ke atas kita adalah untuk kebaikan diri kita. Dia ingin mendidik kita agar kita kembali kepada-Nya sebagai hamba yang diredhai-Nya. Dengan ini, kita akan selamat dari kemurkaan-Nya.

3. Hendaklah pandai menerima ketentuan dan takdir Tuhan secara positif supaya hati kita akan tenang dan kita juga akan mendapat hasil yang positif darinya .
Sebaliknya, kalau kita menerimanya secara negatif, hati kita akan tertekan dan stress dan sudah tentu kita juga akan mendapat hasil yang negatif.

Contohnya:
Kita ditakdirkan mendapat anak-anak yang nakal, atau teman-teman yang menyebalkan. Setiap hari, ada saja kelakuannya yang sangat mengganggu kita.
Kalau kita menerimanya secara positif, kita akan berkata kepada diri kita, Kerana dosa akulah anak-anak aku ini nakal. Allah buat seperti ini untuk membersihkan dosa-dosa yang sudah aku lakukan.

Ataupun kita boleh berkata begini, Tuhan memberi aku ujian ini untuk memberi aku pahala sabar. Kalau aku sabar, bukan saja aku akan dapat ganjaran di sisi Tuhan tetapi yang lebih penting, aku dapat mendekatkan diri kepada Tuhan.

Kalau begini penerimaan kita, tentulah kita tidak akan marah-marah atau mengomel dan menghukum anak di luar batasan atau mengamuk-gamuk kepada suami kita. Sebaliknya, kita akan terus-menerus menasihatinya dengan baik dan mendoakan anak kita agar dia menjadi anak yang soleh satu hari nanti. Dan biasanya, berkat prasangka baik kita kepada Tuhan, anak itu akan menjadi anak yang baik apabila dia besar.

Ini selaras dengan firman Tuhan yang maksudnya:
Aku di atas prasangka hamba-hamba-Ku ke atas-Ku.

Penerimaan yang negatif adalah jika kita merungut-rungut kerana nasib yang ditimpakan itu, kita akan bersikap marah-marah serta melepas geram dengan menghukum anak serta terbawa-bawa sikap marah itu kepada orang lain.

Hati kita mungkin berkata, Kenapa Tuhan berikan aku anak yang senakal ini, atau kita akan berkata, Tak ada gunanya dapat anak seperti ini. Bukannya menyenangkan,malah menyusahkan saja.

Akibat didikan yang kasar itu serta sangkaan-sangkaan yang buruk terhadap Tuhan, anak itu bila besar kelak akan menjadi anak yang tidak baik akhlaknya. Stress yang kita hadapi bila anak itu kecil akan terus kita hadapi sehingga dia besar. Bukan saja anak yang rugi, kita juga akan turut rugi. Ini semua kerana buruk sangka kita dan tidak pandainya kita menerima takdir Tuhan.

Lantaran itu, terimalah segala takdir Tuhan dengan sebaik-baiknya. Anggaplah setiap takdir itu sebagai didikan langsung dari Tuhan dengan penuh kasih sayang. Dengan sikap begini, hati tidak akan stress, kita dapat menambah rasa kehambaan serta dapat pula mengungkai sifat-sifat yang tidak baik dalam diri kita dengan lebih cepat. Malahan kita juga tidak akan mengakibatkan kesan negatif kepada orang di sekeliling kita

Sunday, February 22, 2009

Kali ke-4




Pada 12-15 Februari yg lepas diella n kawan2 sekali lg berpeluang menjadi volunteer utk Maybank Malaysia Open 2009 di Saujana Golf Club.kali ni merupakan kali keempat diella n my fren, yana,ika,lenny, jadi volunteer.huhu..mcm mana blh minat nk jd volunteer??mula2 dlu masa dip part 1&5 kitaorg wajib gi utk subjek.tp lepas tu kitaorg jd seronok lak nk gi.ramai yg ckp kitaorg buang masa,yela selama 4 hari berpenat,brpanas tp xdpt elaun pn.hanya dpt t-shirt.bkn duit menjadi ukuran tp pengalaman tu yg penting..dpt jmpe ramai golfer yg terkenal..dpt sedikit pengetahuan tntng golf..kalau nsib baik dpt msuk tv live espn lg tu.huhuhu..tahun ni nsib xbaik coz xmsuk tv.sebab tahun ni dh naik pangkat,dok kt dlm kabin jage radio ambk score dr player..xde dh dok kt green tgh2 panas tu..kira relex skit tahun ni jd volunteer.semuanya berjalan lancar..klau ada rezeki nxt year nk join lg maybank malaysia open..hehehe....









Saturday, January 31, 2009

abis dah..

Setelah seminggu ddk umah tiba masanya utk diella blk ke umh sewa.cuti dh abis.huwawawa xbestnya...rindu nk ddk umh lama2.dok umh blh on9 sepanjang masa.hehehe..makan pn ada org sediakn..sdap2 plak tu.hehe teruk pnya ank dara..nasib la..pasni dh blk umh sewa mula la bz blk gan class gan keje2 luar.xlupa juga msti pening gan mid term test.huhu takutnya xstdy apa lg..anyway start je class next week ni xleh nk leka2 lg.byk keje kne setelkn.klau leka tup2 tau2 dh nk abis sem.lg pn bln 3 ni byk projek class.nk gi melaka la,nk kne gi interview kt tv9 la.huhuhu manyaknya keje....hope semuanya berjln lancar dan dpt ditempuhi dgn kesabaran..insyAllah..

Friday, January 30, 2009

Dugaan..

setelah brpenat menyengkang mata membaca journal2 dan disave utk assignmnt, tp tidak membawa apa2 pun..sebabnya diella salah save so xblh nk bukak dh journal tu...huwargh tensionnya...due date nk anta assignmnt dh dekat..so nk kne cri blk smua journal yg disalah save tu...huhuhu dugaan2...ada sesiapa yg boleh bantu??? hehehe..

Thursday, January 29, 2009

aduh..sakitnya..

seja kebelakangan ni diella terasa sakit kt pinggang..sakitnya smpai xleh nk bt apa..nk berdiri xblh nk baring xblh..ni semua berpunca drpd insiden diella jtuh kt dlm bilik air kt umh sewa seminggu yg lpas..ni smpai skg lebam kt gluteus maximus xilang2 lg..nk ddk pn sakit..adoiyai..nk gi berurut takut lak makin truk.so just apply ice..huhuhu sejuk pinggang n gluteus maximus ku...hope cpt sembuh..

Wednesday, January 28, 2009

Hampa..


Pagi2 lagi diella dh bangun utk pergi ke PN..apa tu PN?? perpustakaan negara..dh lama sgt tak pergi ke PN so rasa takut2 tu ada.huhuhu masa sekolah dlu rajin bebenor gi PN,bkn apa kawan2 sekolah ramai study kt sana..kita ni pn gi la tp bknnya stdy main je kejenya..hehehe..
tujuan diella ke PN sebab nk cri buku utk assignmnt leisure and recreation.almaklum la buku kt library uitm sikit je,pastu smua dh dipinjam org..smlm search dlm intrnet apa buku yg berkaitan,dptkn tajuk n penulis buku tu and nak try la cri kt PN kot2 la ada..masuk je ke PN diella pn bertanya mcm mana nk bt kad ahli,,snang je isi borng and tunggu giliran.smpai je kt turn diella org tu pun key in data.dia ckp, awak sblm ni pnh bt kad ahli ker?diella pn mengiya kn la.so dia tnya kad ada lg x,,diella bg taula dlu pnah bt tp kad dh hilang.so akak tu pn ckp adk kna byr denda rm5..huhu nasib baik xmahal sgt..tp dh setel tu diella pn tunggu la mana kad baru nya..rupa2nya skg ni msuk xde kad ahli pkai mykad je..ceh..pastu tros la mencari bnda yg dicari.terus mencari org yg berkenaan.staff tu pn bg no rak yg ada buku diella cri tu..dgn pnuh semangat keterujaan diella pn gi la mencari.last2 jmpe gak buku yg diella cri..recreation and leisure in modern society..terus la capai dgn bangganya nk pinjam..emm tp hampa,adik buku kt sini tak boleh pinjam..aik xbolh pinjam??peliknya..dia kata buku yg diella nk tu ada 1 je so tak boleh pinjam.klau nk photostat.hurmmm..hampa btl..nk photostat ttup plak..dgn kecewa diella blk.bnda dh dpn mata,klau dpt buku tu setel assignmnt diella.tp nk bt cam mana.sok diella akn pergi lg ke PN utk mendptkn bahan assignmnt tu.klau xboleh photostat lg diella akn ddk la kt PN tu smpai assgnmnt siap.huhu klau larat la..gammbateh!!

Sunday, January 4, 2009

cepatnya...

Terlalu cepat masa berlalu..tau2 dh nk masuk minggu ke2 stdy..dok leka2 lepas ni tau2 dh mid term..pastu dh nk final exam.takutnya la..1st week stdy dh dpt assignmnt,tp masalahnya disuruh bt assignmnt tp xdiberitahu apa yg nk dibuat.apa sebenarnya subjek tu diella pn xtahu..intro langsung xbagi tau.tup2 yg tau cari bahan ni pastu presnt..apa yg perlu dipresnt kn?huhuhu peningnya..at least bg tau la apa objektif subjek tu,apa yg kita perlu tau melalui subjek tu.kang kelain plak yg studnt bt..tp mayb diella yg xpaham kot?entah la bile tanya kawan2 yg lain dorng pn xtau nk bt..huhhuh...tunggu je la class dia esok..emmm sem ni sem pendek so diella xleh leka nti tau2 dh nk exam,,kne slalu ingat stdy..kata nk dpt ANC..huhu cita2 tinggi mengunung..cabaran mmg tinggi utk stdy coz semua dpn mata,tv memanjang bkak,siap dgn astro lg..Ya Allah kuatkn imanku dan semangatku utk menghadapi dugaan sepanjang pembelajaran ku ni..terangkan hati dan lapangkan dadaku.. aku perlu menghargai setiap detik dan saat dimuka bumi ni..semoga diella dan rakan diella cemerlang dlm stdy n hidup mereka...

Thursday, January 1, 2009

Tahun Baru,,Azam Baru...

1 January 2009..terlalu cepat masa berlalu pejam celik dah pun masuk tahun baru.biasala setiap kali tahun baru mula la byk azam2 baru.azam tahun lepas ntah tercapai ke tak kan?? emm xpela setiap insan ada dia pnya matlamat n azam baru kn..bg diella terlalu byk matlamat dan azam yg diella nk capai.insyAllah jika diizin oleh-Nya.Tahun baru bermula la permulaan diella utk mencapai cita2 diella.melangkah setinggkat lg anak tangga utk stdy diella.Tahun baru kali ini byk bnda baru yg diella alami..yg paling besar ialah diella skg sudah bergelar dgree student.wah dgr mcm best tp bile dh msuk class agak terkejut dgn pembelajaran dgree.tidak semudah yg disangkakan..byk bnda perlu dicari sendri bkn sprti diploma dlu kebykkannya diberi oleh lecturer.1day class sudah dpt tugasan dr lecturer.wah ingatkn 1st class sesi brkenalan sprt diploma dlu tp msuk2 trus je dh bincang tentang class projek..insyAllah utk kali n diella akn bt yg terbaik.dulu masa diploma class sikit je 21 org so mmg snang ingat nama.skg ni satu class dekat 60 org..dr shah alam hanya 5 org utk pgrm sr221.yg selebihnya dr arau,srwk dan lepasan stpm.yg paling ramai dr arau la dkt 30 lbh..insyAllah ambik masa nk knal n rapat dgn kawan2 class diella ni.ada yg nmpk ok ada yg x.tp kita manusia mana blh menilai org dr luaran kn??
lg satu pengalaman baru diella utk thun baru ni pengalaman ddk umh sewa.utk dgree ni diella mengambil keputusan utk ddk menyewa diluar.rumah diella di pusat komersial sec 7.satu rumah 8 org.kesemuanya student dan dr pelbagai kos.ada engneering,photo,ukur bangunan, dan food tech.macam2 kos macam2 ragam.harapan diella utk tahun baru semoga semuanya berjalan lancar dan diberkati oleh-Nya. insyAllah...